Data in de cloud, hoe veilig is dat eigenlijk?

Datum 29-08-2018

Data in de clouddiensten als AWS, Microsoft Azure of Google Cloud: al meer dan 80% van de Nederlandse bedrijven maakt er gebruik van, ook wij. Geen gekke keuze, het biedt voor sommige toepassingen namelijk een prima oplossing. Maar, hoe veilig is uw bedrijfsdata in de cloud eigenlijk?

Amazon als concurrent

Stel, uw bedrijf is een van de grootste retailers van de wereld. U besluit uw bedrijfsdata op te gaan slaan in de cloud van Amazon (AWS). Dan besluit Amazon het concern Whole Foods Market te kopen, ook een grote retailer. Opeens is Amazon een concurrent, ze opereren immers in dezelfde markt. Zou Amazon dan iets met uw data gaan doen om de positie van Whole Foods te verbeteren? Het is dan maar de vraag hoe veilig uw data is bij de concurrent.

Dit soort vraagstukken houden ons scherp. Data in de cloud geeft u uit handen, wat wordt er dan mee gedaan? In het verleden is gebleken dat data niet altijd even veilig is, een datalek komt geregeld voor. Bovenstaand voorbeeld is extreem, maar het is wel iets waar een bedrijf, die data in diensten als AWS heeft opgeslagen, over na moet denken. Dat Amazon gebruik zal maken van data van de retailer uit bovenstaand voorbeeld is simpelweg niet na te gaan. Ook is data bij Amerikaanse clouddiensten toegankelijk voor overheden.

De Patriot Act

Sinds het PRISM-schandaal, toen bekend werd dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA toegang had tot alle gegevens in clouddiensten, is er eigenlijk vrij weinig veranderd. Dankzij de “Patriot Act” heeft de Amerikaanse overheid het recht om een digitale huiszoeking te doen binnen alle clouddiensten. Volgens Microsoft gaat dit meestal om particuliere accounts, maar ook zakelijke accounts worden soms doorzocht.

Een Europese clouddienst zou volgens de EU de enige oplossing zijn om de Amerikaanse overheid de toegang tot Europese data van bedrijven en particulieren te ontzeggen. Binnen de Europese grenzen, binnen de Europese wetgeving.

Veel Nederlandse IT-beslissers maken zich zorgen

Volgens het CBS maakt 38% van de particuliere cloudgebruikers zich zorgen over veiligheid. Zakelijk gebruikers zijn nog minder gerust: uit onderzoek van Barracuda Networks bleek dat de meeste Nederlandse IT-beslissers de clouddiensten niet zonder zorgen gebruiken. 59% van de respondenten gaven aan dat ze de beveiliging van de clouddiensten niet goed genoeg vinden.

Toch kunnen diensten als AWS voor bepaalde vraagstukken een goede oplossing zijn, het niet gebruiken zou dan zonde zijn. Wel zijn wij van mening dat elk bedrijf goed moet nagaan of de bedrijfsdata wel geschikt is voor een Amerikaanse clouddienst. Immers, wie toegang heeft tot uw waardevolle data blijft moeilijk na te gaan.

ROOT denkt graag met u mee over een Cloud oplossing die bij uw organisatie past.

Vond je deze blog interessant? Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief, en blijf regelmatig op de hoogte van onze blogs!

Meer informatie over dit onderwerp