Happy load balancing

Datum 19-11-2018

Load balancing is een techniek bij computernetwerken om het werk te verdelen tussen verschillende computers, processen, harde schijven en andere hulpbronnen. Maar wat levert het allemaal op?

Dit zijn de voordelen van het plaatsen van uw website achter een load balancer:

  • Meerdere webservers betekent meer capaciteit om bezoekers te verwerken.
  • Bij uitval van een server nemen andere servers het verkeer over.
  • Onderhoud aan servers of websites leveren geen downtime meer op.
  • Groei van bezoekersaantallen kan dynamisch opgevangen worden door meer servers toe te voegen.
  • Toegangsregels voor websites kunnen centraal (op één plek) worden toegepast.

Hoe werkt load balancing

Achter de firewall wordt de load balancer geplaatst. Meestal is dat een server in een eigen DMZ (Demilitarized Zone). Dit is een netwerksegment dat zich tussen het interne en externe netwerk bevindt. Het externe netwerk is in dit geval het internet.

De firewall laat, ingeval van een webserver, https/http verkeer door naar de load balancer die de SSL certificaten huisvest en waar toegangsregels voor de webservers geconfigureerd zijn. De load balancer stuurt vervolgens http verkeer naar de webservers in het backend netwerk. De load balancer is voorzien van zogenaamde “health checks” om te bepalen of een webserver nog verkeer kan ontvangen of niet.

Tekening 1: een simpele opstelling van webservers achter een load balancer

Dynamische websites

Als alle webservers dezelfde website(s) bevatten, wat meestal wel het geval is, dan wilt u natuurlijk gebruik maken van dezelfde data. Dit kan zijn een database(cluster) en een centrale file storage voor bijvoorbeeld uw geüploade documenten. In dat geval verbinden we de webservers met een database en een nfs fileserver.

Tekening 2: een simpele load balancing met database en fileserver verbindingen

Doordat de webservers feitelijk geen data bevatten kunnen ze makkelijk elkaars verkeer overnemen en kan bij toenemende drukte eenvoudig meer webservers worden toegevoegd.

Nadelen load balancing

Zoals de bovenstaande tekening al laat zien kan zelfs een eenvoudig opgestelde load balanced omgeving al behoorlijk complex worden. Dit komt mede door het toenemende aantal servers die resources zoals schijfruimte, CPU en RAM geheugen gebruiken. Ook zullen de kosten van beheer hierdoor toenemen. Daarentegen is de kans op downtime door onderhoud, storingen of een overbelast systeem nauwelijks aanwezig. Met name wanneer het online zijn van uw applicatie van cruciaal belang is voor uw bedrijf kan investeren in een load balanced oplossing een slimme keuze zijn om uw faalkosten te minimaliseren.

Wilt u weten of een load balancer meerwaarde kan brengen voor uw omgeving? Neem gerust contact met ons op.

Vond je deze blog interessant? Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief, en blijf regelmatig op de hoogte van onze blogs!

Meer informatie over dit onderwerp