High availability: uw applicatie altijd beschikbaar

Datum 20-08-2020

Het internet is niet meer weg te denken uit de samenleving en iedereen is continu online. Dit heeft als gevolg dat uw klanten zullen verwachten dat uw organisatie altijd online beschikbaar zal zijn. Met een High Availability (HA) oplossing voor uw applicatie kunt u ervoor zorgen dat u altijd, ook bij een storing, online beschikbaar zal zijn. Een HA oplossing is misschien zelfs wel cruciaal als het gaat om bedrijfskritische applicaties, omdat uitval van deze applicaties grote gevolgen kunnen hebben. Maar hoe realiseert u een HA oplossing voor uw applicatie, waar moet u op letten en wat zijn de afwegingen die u dient te maken?

Eerste stap naar een HA oplossing voor uw applicatie: fout-tolerantie

De eerste stap naar de realisatie van een HA oplossing voor uw applicatie is de toepassing van fout-tolerantie (link: https://root.nl/nieuws/mijn-applicatie-24-7-beschikbaar-hoe-1). Door uw applicatie te laten draaien in een virtualisatieplatform dat gebouwd is op fout-tolerante servers, blijft de applicatie altijd werken, ook wanneer delen van het systeem defect raken.

Het hebben van een hostingplatform gebouwd op fout-tolerante servers is een goede eerste stap, maar het biedt nog geen hoge beschikbaarheid van uw applicatie. Voor HA van uw applicatie is het belangrijk dat wanneer er een incident plaatsvindt, de applicatie overgenomen wordt door andere aanwezige servers. Om dit te verwezenlijken is het belangrijk dat, naast fout-tolerantie, andere aspecten zoals redundante firewalls, storage- en database clusters worden geïmplementeerd.

Verdere stappen voor de realisatie van HA voor uw applicatie

Voor een HA oplossing voor uw applicatie is het dus van belang dat er meerdere servers zijn gekoppeld waarop de applicatie kan draaien als er een incident plaatsvindt. Daarnaast is het belangrijk dat de component die niet meer (goed) reageert, geïsoleerd wordt en niet meer meedoet in de HA-pool.

Er zijn tegenwoordig vele oplossingen die ervoor zorgen dat HA behaald wordt. Een paar van de meest voorkomende oplossingen zijn: load balancers (link: https://root.nl/nieuws/happy-load-balancing) en database failover (link: https://root.nl/nieuws/postgresql-failover).

Is een HA oplossing voor uw applicatie iets voor uw organisatie?

Het is belangrijk om te realiseren dat een HA oplossing voor uw applicatie niet vanzelfsprekend is. Naast de techniek zijn er ook vele andere aspecten die invloed hebben op de keuze voor een HA oplossing voor uw applicatie. Het is belangrijk dat u uzelf in ieder geval de volgende vragen stelt:

  • Wat is de kans op een incident?
  • Wat zijn de kosten als een incident plaatsvindt?
  • Wegen de kosten van de HA oplossing voor de applicatie op tegen de kosten ten gevolge van een incident?
  • Verwachten mijn klanten dat mijn applicatie altijd beschikbaar is?
  • Wat is het dataverlies bij een incident?
  • Wat als ik geen HA oplossing voor mijn applicatie heb, hoelang is dan de hersteltijd?

Niet al deze vragen zijn even gemakkelijk te beantwoorden. Zo is het belangrijk om bij de kosten ten gevolge van een incident ook imagoschade, claims van klanten of zelfs verlies van klanten te rekenen. Dit is helaas niet altijd gemakkelijk uit te drukken in een geldbedrag. Een goed begin is het in kaart brengen van de verwachtingen van uw klanten. Zo kunt u kiezen voor een oplossing die zorgt dat u aan die verwachtingen zult voldoen.

Vond je deze blog interessant? Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief, en blijf regelmatig op de hoogte van onze blogs!

Meer informatie over dit onderwerp